ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ
Η ρεφλεξολογία αντιμετωπίζει ,τον άνθρωπο, ως ολότητα ( σωματικό κ συγχρόνως νοητικό, ψυχοσυναισθηματικό κ πνευματικό επίπεδο .) Προσπαθεί επίσης, να κατανοήσει κ να επέμβει στην αρχική αιτία, όπου δημιουργείται το κάθε ”πρόβλημα” (ενόχληση).
Η ρεφλεξολογία συμφωνεί με τις αρχές του Ιπποκράτη ’’Νους υγιής, εν σώματι Υγιή ”
Ένας σοφός άνθρωπος, πρέπει να θεωρεί ότι η υγεία, είναι η μεγαλύτερη ευλογία και να μάθει πως μπορεί με την ίδια του τη σκέψη, να αντλεί όφελος από την ασθένεια του’’.
Η Ρεφλεξολογία έχει ως στόχο να εξισορροπεί κ να ενισχύει όλες τις φυσικές δυνάμεις (θεραπευτικές δυνάμεις) του σώματος και έτσι να επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση κ εξισορρόπηση όλου του οργανισμού μας.
Με ποιους μηχανισμούς δρά (επιδρά) η ρεφλεξολογία ;
Η ρεφλεξολογία δρα στο *κεντρικό νευρικό σύστημα κ στο Κυκλοφορικό σύστημα (βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος) στο λεμφικό σύστημα (βοηθώντας την αποτοξίνωση του οργανισμού) κ επίσης δρα προληπτικά ..
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νευρικές απολήξεις πχ [στο πέλμα υπάρχουν πάνω από 7.200 νευρικές απολήξεις) όπου λαμβάνοντας ένα ”σήμα” (κατά την επίδραση των τεχνικών πάνω στα αντανακλαστικά σημεία ) , το προσαρμόζουν ,μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος ώστε να κινητοποιούντε οι κατάλληλοι μηχανισμοί αυτοίασης του κάθε οργανισμού.
(Αυτή η θεωρία βασίζεται στην έρευνα που έγινε στη δεκαετία του 1890 από τον Sir Henry Head και τον Sir Charles Sherrington, οι οποίοι άρχισαν να δείχνουν μέσω της έρευνάς τους ότι υπάρχει νευρολογική σχέση μεταξύ του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων και ότι ολόκληρο το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται σε ένα ερέθισμα . )
Το 2009 Ο DR Jesus Manzanares Ιατρός χειρούργος , που ειδικεύεται στην Οικογενειακή Ιατρική ,την Ομοιοπαθητική κ την Ρεφλεξολογία ,παρουσίασε την πολυετή του έρευνα .που διεξήγαγε ,κάνοντας βιοψία σε εθελοντές κ διαπίστωσε , οτι τα κρυσταλλικά αποθέματα ασβεστίου, ουρικού οξέος .κ.τ.λ στα οποία αναφερόταν η ΊΝΚΑΜ αποτελούνταν ,τελικά απο νευρικές ίνες , αγγειακά στοιχεία κ συνδετικό ιστό .