Phone

2114159731 / 6936455138

Email

info@irisharmony.gr

Opening Hours

Δε - Παρ: 09.30 AM -20.30 PM

Η Ρεφλεξολογία είναι μία επιστήμη που ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα , τις παλάμες ,τα αυτιά  κ.α σημεία του σώματος. Χαρακτηρίζεται ως συμπληρωματική αγωγή κ είναι μία απολύτως  φυσική, ολιστική , ήπια  και αφάρμακος μέθοδος.

 

Aναλυτικά  :

 

Επιστήμη θεωρείται διότι  , γνωρίζει  όσο είναι δυνατόν,(μέσα στα πλαίσια των σπουδών της), την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος.

 

Συμπληρωματική (Σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) γιατί μπορεί κάλλιστα, να συνδυασθεί με οποιαδήποτε κλασική ή εναλλακτική θεραπεία καθως κ  φαρμακευτική αγωγή, που έχει δοθεί από τον ειδικό γιατρό,συμβάλλοντας στην άυξηση αποτελεσματικότητας κ των δύο .

 

Φυσική  γιατί εφαρμόζεται με απόλυτα φυσικό τρόπο , με τα χέρια.του/της ρεφλεξολόγου, σε  σημεια ( πόδια –χέρια-αυτιά κ,α σημεία του σώματος,του δέκτη) Δεν παρεμβαίνουν χημικά, μηχανικά, ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά μέσα.

 

Ολιστική  γιατί με την εφαρμογή της επηρρεάζονται ολα  τα συστήματα του οργανισμού,καθως  κ όλα τα επίπεδα ΄ύπαρξης του ανθρώπου συνχρόνως π,χ (σωματικό,νοητικό,ψυχοσυναισθηματικό,πνευματικό)  με αποτέλεσμα την αρμονική κ ισορροπημένη λειτουργία ,όλου του οργανισμού.

 

Ήπια, γιατί τόσο η εφαρμογή, όσο και η δράση της είναι ήπιες και φιλικές προς τον οργανισμό. Οι αλλαγές που προκαλεί συντελούνται με ήπιο και μη επιθετικό τρόπο.

 

Αφάρμακος, γιατί η εφαρμογή της δεν απαιτεί, ούτε προϋποθέτει τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας ή σκευάσματος.

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ

 

Η Ρεφλεξολογία, ειναι μια ..πανάρχαια τεχνική..

Οι ρίζες της Ρεφλεξολογίας ξεκινούν περίπου πριν 4.000- 5.000 χρόνια π.Χ. Τοιχογραφίες  ,αναπαραστάσεις σε αγγεία, πάπυρους  αλλά κ αναφορές σε αρχαία κείμενα κτλ όπου έχουν βρεθεί,  μαρτυρούν την υπαρξή της , στην   ,Αίγυπτο

Αρχαία Ελλάδα,  Κίνα. Αραβία κ.α επίσης για τους Ινδιάνους της β.Αμερικής,  οι μαλάξεις στα πόδια ήταν πολύ σημαντική τέχνη κ μέρος μιας ιερής τελετής τους κ χρησιμοποουν μέχρι κ σήμερα την πελματική ρεφλεξολογία (στις προστατευόμενες  γι ‘αυτούς, περιοχές της αμερικής)

Ως  ελληνίδα ,θα προτιμούσα να αναφερθώ με περισσότερες  λεπτομέρειες ,σχετικά με  την ρεφλεξολογία κ άλλες φυσικές θεραπείες ,στην αρχαία Ελλάδα.

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ρεφλεξολογία   κ άλλες συμπληρωματικές μέθοδοι ,εφαρμόζονταν στην αρχαία Ελλάδα επιβεβαιώνουν σπουδαίες φυσιογνωμίες, . ΄΄Θα αναφερθούμε  στον Ορφέα, ο οποίος αντιμετώπιζε τον ασθενή του με μουσικοθεραπεία, μάλαξη, αρωματοθεραπεία την  ενεργειακή θεραπευτική, ως μύστης.

. Ο Ασκληπιός, η μέγιστη θεραπευτική μορφή που αναφέρεται στις “μυστήριες δυνάμεις του οργανισμού” και στον σημαντικότερο τρόπο θεραπείας που χρησιμοποιεί, τη μάλαξη, πάνω στην οποία  ανακάλυψε και πολλές τεχνικές.

Στα πιο ονομαστά Ασκληπιεία της αρχαιότητας, όπως: Τρίκης, Τιθορέας, Κω, Ιερόν, Αμφιαρέων και Επιδαύρου, ανεβρέθησαν πίνακες στους οποίους αναγράφονται οι σημαντικότερες θεραπευτικές μέθοδοι, με σημαντικότερη τη μάλαξη. Στα Ασκληπιεία γινόταν χρήση του μασαζ ποδιών ,ως μέσω κάθαρσης.  Επίσης αναφέρεται ότι οι θεραπευτές θα πρέπει να είναι δεξιοτέχνες *Ο Ιπποκράτης αναφέρει “την φύση του όλου” του σώματος και την “αυτόματη ίαση”. Π,χ ‘Για τη μετάδοση από τα γερά μέρη στα υπόλοιπα μέρη.*Ο Αριστοτέλης αναφέρει τις ακούσιες και εκούσιες αντανακλαστικές κινήσεις και τις παραλληλίζει με το νόμο το Νεύτωνα, δράση-αντίδραση.*Ο Εμπεδοκλής αναφέρει για το συντονισμό και τη σχέση μεταξύ των πραγμάτων με ενεργειακούς παλμούς αγάπης και επικοινωνίας.*Ο Δημόκριτος επίσης αναφέρει για την ενότητα των πάντων, επομένως και την ορθότητα της ολιστικής προσέγγισης…*Ο Άυλος κ ο Κορνήλιος επίσης αποδεικνύουν, οτι η ρεφλεξολογία υπήρχε στην αρχαιότητα χάρη στο μοναδικό διαωθέν βιβλίο, περί ιατρικής’-‘De Medicina (σελ 59,, XIV,Book II (Vol,I )  Link ” Greek Reflexologists  ‘Ελληνες Ρεφλεξολόγοι

Στην Ευρώπη συναντάμε κατάλοιπα της ρεφλεξολογίας το 1580  από τους Ιατρούς Adamus κ  Atiti αλλά αρχίζει να γίνεται γνωστή  στην Ευρώπη  τον 19ο αι..στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής μέσω του  Dr.William Ftzerald-  χειρούργο Ωτορινολαρυγγολόγο 1872 – 1942 (βλέπε κάτω φώτο) Ο οποίος πληροφορήθηκε κατά την διάρκεια παραμονής του  στη Βιένη  για την δυνατότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης  μέσω ,απομακρυσμένων σημείων πίεσης. Ο Δρ. Φιτζέραλντ  ανακάλυψε  ότι ασκώντας πιέσεις και συνεχόμενη στατική πίεση σε σημεία απομακρυσμένα, που αντιστηχούσαν με την περιοχή, την οποία, ήθελε να χειρουργήσει, προκαλούσε αναισθησία  σε βαθμό που χρειαζόταν λίγη ή μηδενική χρήση αναισθητικού! Aνέπτυξε επίσης  την εργασία του κ ταξινόμισε  το σώμα, σε 10 κάθετες ζώνες διευκολύνοντας την  έυρεση κάποιων αντανακλαστικών σημείων ως προς την μείωση του πόνου αλλά κ ως θετική επίδραση στην αιτία του προβλήματος

Δυστυχώς τις θεωρίες του δεν  είχαν απήχηση  στον ιατρικό κύκλο, παρά   μόνο σε  έναν δικό του συνεργάτη  ,Dr.Rilley Shelby όπου  πίστεωε σε αυτές τις τεχνικές κ τις χρησιμοποίησε χρόνια…….αλλά η Eunice Ingham φυσιοθεραπέυτρια(1889 – 1974)..που ήταν η βοηθός τoυ Dr.Rilley  ,στις αρχές του 1930  έδειξε ενδιαφέρον  κ στην ουσία τις εξέλιξε σε βάθος ,  γιατι ,συνεχίζοντας την έρευνα κ την δουλεια  του Fitzerald ,χαρτογράφησε στην συνέχεια τα πέλματα που αντιστοιχούσαν με όλα τα όργανα ,σε σχέση με τις ζώνες του Fitzerald . Aναγνώρισε τα πόδια ως την καλύτερη περιοχή άσκησης των ειδικών πιέσεων, εξαιτίας της θέσης που έχουν ,στην βάση των κάθετων ζωνών του Φιτζέραλντ κ τέλος

ως η  μητέρα της σύγχρονης Ρεφλεξολογίας,γιατί μετεδωσε το ’’ μηνυμα’ ΄ Ηταν αφοβη  κ αποφασιστική γυναικα ,ταξιδεύοντας σε όλη την Αμερική κ διδάσκοντας για πάνω από 30 χρόνια την ρεφλεξολογία, αρχικά σε νοσηλευτές κ γιατρούς κ αργότερα σε θεραπευτές που δεν είχαν σχέση με την κλασική Ιατρική. .Η Ingham το 1938 εξέδωσε το βιβλίο των ευρέσεών της, που είναι και η βάση της Ρεφλεξολογίας,  με το όνομα «Stories the Feet Can Tell» , το οποίο μεταφράστηκε σε 7 γλώσσες και έτσι ταξίδεψε η γνώση της Ρεφλεξολογίας πέρα από τις Η.Π.Α.Η Eunice Ingham πέθανε σε ηλικία 85 ετών απόλυτα πεπεισμένη ότι η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των δυσκολιών της υγείας του ανθρώπου.